MENY

Hvordan skriver du en god CV?

Historisk sett har CV endret karakter og viktighet. Fra 1500-tallet og fram til nå har CVen sin betydning endret seg. Samtidig kan vi se noen likheter fra den tiden til nå. Det er åpenbart at CV forteller informasjon om din arbeidserfaring, utdanning og andre aspekter i livet ditt som er av interesse for den som leser CVen din. 

 • Slik skriver Leonardo Da Vinci sin første CV rundt 1482. CV oppsett var beskrivelsen ferdigheter og erfaringer.
 • Under 1930- tallet var CV oppsett ikke mer enn uformelle håndskrevne skrifter gjort på intervjuer eller møter.
 • I 1937 slik skriver Napoleon Hill «Think and Grow Rich: Nummer 6, CV i trinnene for å lykkes. CV oppsett inkluderer hvordan du skriver en «killer resume».
 • På 1950-tallet blir CV oppsett formalisert og forventes i stor grad under jobbsøknader. CV oppsett inkluderer vanligvis personlig informasjon som religion, sivilstatus og vekt.
 • På 1970-tallet begynner dataselskapene å produsere de første prosessorene, slik skriver du en god CV - noe som gir større konsistens til CV oppsettet.
 • I 1998 blir Google grunnlagt, som i sin tur gir muligheter for online-søking i hvordan skrive en god CV.
 • I 2003 utvikler Linkedin nye jobbforbindelser som øker antall online-CVer og hvordan skrive en god CV og slik skriver du en god CV.
 • I 2007 gjør Youtube video-CVer mer vanlig og vi får tilgang til CV oppsett og forslag om hvordan skrive en god CV,
 • I dag ønsker markedet en mer selgende CV. CV  skal spesielt fremheve relevant kompetanse. CV oppsettet krever navn på utdanning og tidligere arbeidsgiver(e). Til og med informasjon om dine resultater, prestasjoner i ulike utdanninger og arbeid må fremvises. Hvordan du skriver en god CV er avgjørende for å bli synlig gor arbeidsgiveren. Arbeidsgivere sjekker oftere i dag om det er hull i CVen og vil vite grunnen til dette.

 

Slik skriver du en god CV

Alle som søker jobber vet hvor viktig CVen er til å tiltrekke oppmerksomheten fra arbeidsgiveren og for å bli plukket ut fra den store bunken med CVer. Du kan finne mange tips på internett på hvordan du kan skrive en CV.  Etter mange års arbeid i jobben som fagkoordinator på et NAV kontor, har jeg opparbeidet meg god kunnskap om hva arbeidsgiveren leter etter i en CV. I disse ukene fremover skal jeg gi deg noen tips om hvordan din CV skal se ut, hvordan du skriver en jobbsøknad og hvordan du trener deg opp til et jobbintervju.

 • Din CV er ditt visittkort og den skal være konkret i sitt budskap – dvs at du må fortelle kort om hvem du er og hva du har av utdanning og arbeidserfaring
 • I tillegg må andre relevante opplysninger skrives i CVen
 • Dette betyr at du må være synlig,tiltalende og profesjonell
 • Den må fortelle hvem du er. Det er vanligvis slik i et visittkort at du ikke har mye plass til å skrive alt som kan beskrive deg og som fanger opp det viktigste om deg  
 • På samme måte som på et visittkort, skal CVen din være konkret og presis i sitt budskap
 • Forskjellen mellom ditt visittkort og din CV er at du kan bruke visittkortet flere ganger i forskjellige sammenhenger.
 • CVen din må tilpasses til den jobben du søker på.
 • En ting som er klart når du søker en jobb, er at din CV, din jobbsøknad og det du sier på intervjuet må være samstemt.
 • Arbeidsgiveren skal gjenkjenne deg på disse tre stedene. 

 

Husk på at arbeidsgiveren bruker kun noen minutter til å se over CVen din.  I disse minuttene må du skape et godt førsteinntrykk. Alle ønsker å gi et godt førsteinntrykk når vi møter andre mennesker og dette gjelder også for din CV. For å gi et godt og kortfattet førsteinntrykk, skal CVen være på max to A4-ark. Dette klarer du fordi CVen din tilpasses til hver enkel jobbsøknad og det er ikke alt du har på din CV som er relevant til alle stillinger. Igjen, konkret og kortfattet er avgjørende.

 

Kilde: https://www.quora.com/What-is-the-history-of-Curriculum-vitae-How-did-it-come-about-or-why

 

Du finner Kompass Karriere på Jobbmesse for Kvinner 5. april. Der kan du snakke med oss og får tips og informasjon om hvordan du skriver CV.

https://www.eventbrite.com/e/jobbmessen-gi-kvinner-en-sjanse-tickets-58847006982?aff=ebdshpsearchautocomplete&fbclid=IwAR0Ldt8niXVWMbpmJVyEbxvJdY0R_7G3FZ37Ob-Qc0ECn-P7G96-znbn8K0

 

 

Trenger du hjelp med å lage din CV?  

Bestill gjerne en time i dag.

 

MELD DEG PÅ VÅRT NYHETSBREV

Jeg ønsker å bli informert om tilbud, arrangementer og nyheter fra Kompass Karriere 

SEND TIL: dasilva@kompasskarriere.no

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kontakt meg